PHP Nedir? Nasıl Kullanılır?

PHP nedir? PHP nasıl kullanılıyor? Bu gibi bazı sorular yazılım geliştirmek isteyenlerin aklında kalan sorular oluyor. Gelin cevaplayalım.

PHP, bu zamana kadar pek çok kişi tarafından kullanılan önemli bir programlama dili. PHP ile beraber kullanıcılar yalnızca web sitesi geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda bir dinamik web uygulaması da geliştirebiliyor. PHP ve AJAX ile bir oyun yapmak dahi mümkün. Bu sayede eğlence sektörüne giriş yapılabilir. Daha birçok amaç için kullanılabilen PHP hakkında bilinmesi gereken pek çok şey bulunuyor.

PHP Nedir? PHP’nin Özellikleri

PHP, web sitesi geliştirmek için kullanılan bir yazılım dili. WordPress, MyBB ve XenForo gibi pek çok yazılımda tercih edilen PHP, günümüzde web sitelerinin çoğunda bulunuyor. Yani büyük bir popülariteye sahip. PHP, arka planda çalışır yani kodlar kullanıcıya gözükmez. Arka planda çalışan kodlar kullanıcının tarayıcısına HTML, CSS ve JS kodları olarak yansır. Geliştirici, nasıl bir kodlama yaptıysa yansıma bu şekilde olur.

PHP Nedir

Ücretsiz bir şekilde indirilebilen ve kullanılabilen PHP, bir sunucu ile çalışır. Çünkü PHP kodları sunucuda işlenir ve kullanıcıya bu şekilde dönüş yapar. Örneğin Apache sunucusu ile beraber PHP desteğine sahip bir web sitesi kurulabilir. Kolay ve anlaşılır bir dil olan PHP’nin dosya uzantısı “*.php” olarak yer alırken bununla beraber PHP dosyasında PHP dışında HTML, CSS ve JS kodları yer alabilir.

PHP Nasıl Kullanılır?

PHP nedir? Bu soruyu cevapladığımıza göre bir diğer soruya geçiş yapabiliriz. PHP kullanmak için pek çok yöntem mevcut. Bunlardan birisi Apache sunucusu kurmak. Bir diğeri Xampp gibi uygulamalardan yararlanmak. Bunun yanı sıra web hosting alınırsa hosting firması bu işlemleri otomatik bir şekilde sağlayabiliyor. Siteyi kullanmak için ise FTP sunucusu gerekebiliyor.

İlgili İçerikler  Telefondan Youtube Video Yükleme

PHP ile yapılabilecek bazı şeylerden söz edelim:

  • AJAX gibi sistemlerle dinamik sayfa oluşturulabilir.
  • Web tabanlı oyun yapılabilir.
  • Form sistemi sayesinde kullanıcı, siteye veri gönderebilir.
  • Çerez ve oturum yöntemi kullanılabilir.
  • Veritabanı yönetimi yapılabilir.
  • Dosya ekleme, kaldırma ve düzenleme gibi işlemler sağlanabilir.
  • Şifreleme işlemi yapılabilir.
Yorum yapın