Twitter, şirketin bugün yayınladığı bir blog yazısında, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında manipüle edilmiş medya politikasını bozan 50.000’den fazla içeriği “etiketlediğini veya kaldırdığını” söyledi. Ayrıca, platform “doğrulanmamış davranış” ve spam için yaklaşık 75.000 hesabı kaldırdı. Twitter Ukrayna savaşı ile bu sayı özellikle savaş propagandası yapmayan kullanıcıları kapsamasına rağmen, geçen ay koordineli bir sahte hesap kampanyası sayesinde viral olan bir hashtag olan #IStandWithPutin ile ilişkili hesapları içeriyordu.
Twitter Ukrayna savaşı için yanıltıcı içerikleri engelliyor
Tek bir hükümetin veya bir devlet bilgilendirme kampanyasının suçlandığı önceki zamanlardan farklı olarak Twitter Ukrayna,, eski çatışma görüntülerini yeniymiş gibi yeniden sıralayanlar ve işgal sonrasında ortaya çıkan Ukrayna ile ilgili birçok bağış toplama dolandırıcılığı gibi platformu manipüle etmekten çok çeşitli aktörlerin sorumlu olduğunu buldu.
Geçen ay Twitter ayrıca, kullanıcılardan devlete bağlı medyaya bağlantılar içeren hiçbir tweet’i yükseltmemeye söz verdi (eski politikasından bir adım, yalnızca doğrudan devlete bağlı medyanın hesaplarından gelen tweetleri yükseltmek veya tanıtmak değildi). 28 Şubat’tan bu yana Twitter, devlet medyasına bağlantılar içeren 61.000’den fazla benzersiz tweet’i etiketlediğini söylüyor. Bunu yaparken bu tweetlerin erişimini yaklaşık yüzde 30 azalttığını tahmin ediliyor.
2 kuruluşa yasak geldi
Twitter, RT ve Sputnik gibi Kremlin destekli medyanın (ve diğer devlet medyasının) doğrulanmış hesaplarını işletmeye devam etmesine izin verdi, ancak etiketler ve buna bağlı olarak satış noktalarının tweet’lerini indiriyor. Her iki propaganda kuruluşunun da Twitter’da reklama girişi yasaklandı.
Ukrayna’nın işgali hakkında yanlış bilgiler sosyal medyada, özellikle yanıltıcı fotoğraf ve video şeklinde gelişti. Rusya hükümeti, büyük ölçüde kendi halkı arasındaki muhalefeti bastırmanın bir yolu olarak, siviller için (Google, Facebook, Twitter ve TikTok dahil) Batı tarafından işletilen platformların çoğuna erişimi engelledi. Ancak Kremlin’in bu platformlardaki kendi dezenformasyon kampanyaları devam edecek gibi görünüyor. ABD’nin Ukrayna’ya biyolojik silah yapımında yardım ettiğine dair Rusya destekli bir teori, Çin devlet medyasının yanı sıra ABD’deki aşırı sağcı ve sağcı isimler tarafından daha da güçlendirildi.